Profetiskt tilltal

Efter att suttit av rätt många årsmöten både för föreingar, församlingar, ungdomsorganisatoner, paraplyorganisationer, samfund, hela människan, folkhögskolor mfl. har jag hittills aldrig varit med om att någon brutit talarlistan på grund av profetiskt tilltal. Kanske för att det inte står i arbetsordingen att möjligheten finns. Arbetsordningen för equmenias riksstämma kommer bla. innehålla:

Vissa saker bryter talarordningen och går före i diskussionen. Då brukar man begära ordet genom att ropa orsaken till varför man ska få gå före. Det kan vara bra att fråga presidiet om råd först!

Profetiskt tilltal är viktigt för oss men ska prövas (se till exempel 1 Thess 5:20-21). Våga vara frimodig, vi tror och ber att Gud leder alla våra beslut!

Sakupplysning får bara vara ett faktum som glömts bort eller blivit fel. Poängen är att slippa en diskussion som bygger på en felaktig grund. Om du lämnar en sakupplysning får du inte argumentera eller lämna nya förslag.

Replik är en variant på sakupplysning som bara får användas för att rätta till vad någon sagt i talarstolen om dig eller om vad du sagt. Repliken ska vara kort och bara handla om det som sagts om dig. Det är ordförande som avgör om du får replik.

Ordningsfråga handlar om hur mötet ska gå till. Det vanligaste är att ordförande själv föreslår en paus eller att införa begränsad talartid. Om det blir för många som säger samma sak kan du även föreslå ”streck i debatten”. Då får alla som vill anmäla nya förslag eller begära ordet. Sen sätter ordförande streck och då kan inga nya förslag eller nya talare anmälas i just den frågan. När talarlistan är slut går man direkt till beslut.

ja, vi får se om någon kommer använda sig av dessa fyra möjligheter att bryta talarordningen

Annonser
Det här inlägget postades i equmenias riksstämma. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Profetiskt tilltal

 1. micael skriver:

  Mycket bra att det alternativet finns med i riksstämman. Kristna organisationer kan aldrig styras exakt som profana.

 2. brynte skriver:

  Haha, fantastiskt Johan. Bra jobbat!

 3. Ping: Tips, länkar åsånt. Första varvet. | Amen.se

 4. Fredrik Larsson skriver:

  Hej Johan

  Jag blottar min okunnighet på området och frågar: vad innebär begreppet profetiskt tilltal? Hur skulle det kunna se ut rent konkret på er stämma om någon vill använda sig av den här regeln? Jag Googlade det, men fick lite varierande svar kan man väl säga.

  MVH
  Fredrik

 5. Anders Fläckman skriver:

  Förslag till andra anledningar till att man ska få gå före; underrepresenterat kön/ålder/hudfärg/geografisk hemvist m.fl anledningar. Arbetsgrupp 2 i projekt GF-kyrkan har ett dokument om konsensusbeslut som är värd att ta till sig.
  Vid nägra konferenser (ej förhandlingskonferenser) har man haft den ordningen vid profetiskt tilltal att några erfarna pastorer/själavårdare bedömt tilltalet innan det görs publikt. Bra ordning tycker jag.

 6. Pelle skriver:

  Hej Fredrik! Jag tar mig friheten att svara på frågan eftersom jag var med och kläckte förslaget till den här mötesordningen.

  Det profetiska tilltalet kan se ut och låta på lite olika sätt, men i grunden handlar det om när Gud väljer att tala genom oss som människor. Ibland genom att vi ser en bild som beskriver en specifik situation och ibland genom att en tanke eller några ord som dyker upp i huvudet. Vi tror ju att Gud har mer koll än oss generellt så därför lyssnar vi kristna ofta lite extra noga en sån gång.

  Eftersom vi alla är människor och vi alla vet hur svårt det är att vara kanal för någon annans tankar (ja, till och med Guds) så är det viktigt att man prövar tilltalet. Precis som Anders Fläckman är inne på. Stämmer det med vad bibeln säger? Stämmer det med övriga församlingens bild av vad Gud vill med oss? Hur känns det när jag får höra det som sägs? Låter det här som det kommer från Gud eller människor? Då skulle man, på stämman, behöva ha några som är vana att pröva tilltal utifrån de här kategorierna. Om det nu är så att någon upplever att Gud talar i en viss fråga. Lite snårigt, kan tyckas, men helt naturligt för de flesta kristna.
  Hoppas det redde ut nånting för dig om vad tilltalet är.

  Pelle

 7. Fredrik Larsson skriver:

  Mkt intressant och uttömmande. Tack för svar.

  F

 8. Ping: Alliansen, kyrkan, läsplattan | Emanuels randanmärkningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s